Sjukdomen förekommer hos hund men drabbar främst katter och tycks vara vanligare hos raskatter och äldre katter. Den bakomliggande orsaken till sjukdomen är ej helt klarlagd, men det finns forskning som pekar på att det kan finnas en genetisk faktor och att sjukdomen kan ha ett samband med dålig munhygien.
Sjukdomen kan arta sig på två olika sätt:
1. På rotnivå – Tändernas rötter resorberas och jämnas ut med käkbenet, vilket sekundärt leder till att kronan på tanden faller ut. Denna process anses ej vara smärtsam.
2. I höjd med tandköttskanten – Det sker en resorption i övergången mellan krona och tandrot vilket kan leda till kraftiga inflammationer i tandköttet. Denna process anses vara smärtsam.
För att diagnostisera sjukdomen krävs en undersökning där djuret är helt sövt. Om djuret har tandsten avlägsnas denna och sedan görs en oral undersökning med hjälp av tandsond och tänderna röntgas. De tänder som är drabbade av TR behöver oftast dras ut. Om tanden går att dra ut är beroende på hur påverkad roten är, och om sjukdomsförloppet gått långt kapas tandens krona och roten lämnas kvar. Munslemhinnan sys därefter igen och den kvarvarande rotresten resorberas i käkbenet.
TR är en kronisk sjukdom och kan komma tillbaka senare i djurets liv. Därför bör djuret göra en munundersökning med jämna mellanrum för att kontrollera om ytterligare behandling krävs, föreslagsvis var 6:e-12:e månad.